15/11/07

Ζωγραφιζοντας τον πλανητη

Οι πρώτες εικόνες και βίντεο υψηλής ευκρίνειας του πλανήτη μας είναι πλέον γεγονός χάρη στην πρώτη διαστημική αποστολή της Ιαπωνίας τον περασμένο Σεπτέμβρη.


Πράγματι, είναι πολύ εντυπωσιακό το θέαμα να βλέπεις την γη να ανατέλλει και να δύει από το φεγγάρι, σαν να φλερτάρει μαζί του χορεύοντας ένα αισθησιακό φλαμένκο σκηνοθετημένο από Κιούμπρικ.

Εικόνες που προκαλούν δέος και σίγουρα πολύ διαφορετικές αν τις συγκρίνει κανείς με τις πρώτες φωτογραφίες της γης του 1959-60 οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα θυμίζουν εικόνες κατεστραμμένου πλανήτη.
Οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς πόσο πολύ έχει αλλάξει αυτή η περίφημη υδρόγειος από την δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.



Είναι αλήθεια πως από απόσταση η ομορφιά επικρατεί σβήνοντας το παραμικρό ίχνος ατέλειας.
Κανένα απολύτως ψεγάδι, καμία ορατή καταστροφή πλην από κάποιες μικρές αλλαγές στις αποχρώσεις του μπλε και του άσπρου.. αλλά ποιος δίνει σημασία σε κάτι τόσο μικρό;
Άλλωστε εμείς οι ίδιοι είμαστε οι ζωγράφοι που επεμβαίνουμε με τις προσωπικές μας πινελιές σ' αυτή την πρώτη δημιουργία ασχέτως αν η παλέτα χρωμάτων γίνεται όλο και πιο λιτή.

Αναρωτιέμαι λοιπόν αν οι εικόνες που ενδεχομένως να έχουμε σε 70, η μπορεί και λιγότερα, χρόνια, θα προκαλούν το ίδιο δέος και αν θα αφήνουν κάποιο περιθώριο ζωγραφικής επέμβασης.. η μήπως ο πίνακας θα έχει ήδη ολοκληρωθεί;

6 πλοηγήσεις:

Rose είπε...

oso kai na mi mas aresei emeis oi idioi exoume prokalesei aythn thn anepanorthoti katasrofi sto planiti mas kai ap oso deixnoun ta xronia pou pernane...kathe persi kai kalytera!!!!!!!!!!

Roadartist είπε...

προσωπικα προτιμώ να μην φανταστώ πως θα ειναι ο κόσμος αυτός σε 70 χρονια. Τα σημάδια παραείναι ανησυχητικά :(

Axis Mundi είπε...

@rose τι να πεις.. και που σε ακομα..

@roadartist ούτε στο χειρότερο σενάριο επιστημονικής φαντασίας

Dr_MAD είπε...

Επιστημονική φαντασία φίλε s είναι να αναστραφεί το υπάρχον σκηνικό και σε 70 χρόνια να είναι πάλι όλα πράσινα, λευκά και καταγάλανα. Το πραγματικό σενάριο δυστυχώς μας διαψεύδει και ξεφεύγει μάλιστα κι από τις οδηγίες του Μέγα Σκηνοθέτη. Θες του ότι οι ηθοποιοί είναι πολύ flou, θες ότι οι παραγωγοί νοιάζονται μόνο για το χρήμα και όχι για το αισθητικό αποτέλεσμα...? Με λίγα λόγια το έργο ανήκει στα now playing, έχει θεατές όλους μας που τρέχουμε να πάρουμε εισιτήριο και ενώ δε λέμε ότι δε μας αρέσει πηγαίνουμε ξανά και ξανά να το δούμε. Ενας Τιτανικός σε real time. Μια ακόμα "υπερπαραγωγή" των καιρών μας. Να χειροκροτήσω? Να ανάψω τα φώτα? Τελειώνει?

Ανώνυμος είπε...

re su ti wraio blog einai auto?pou eisai toso kairo?thanks gia to comment k trexw na se balw sta link na erxomai na ta leme....!!!!

Axis Mundi είπε...

@ mad μάλλον θα είναι και το μόνο έργο που θα θέλω να μείνω στις διαφημίσεις και όχι στην υπόλοιπη παράσταση.

@ topapei, σ' ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ και για το link. Τόσο καιρό υπήρχα απλά έγραφα σε άλλη γλώσσα.. ψάξε λίγο και θα με βρείς :)