30/1/08

Σε κάποιο έργο θεατές


Με ένα μόνο πάτημα του κουμπιού και στην οθόνη ξεδιπλώνεται ένας άλλος κόσμος.
Ένας κόσμος που φαντάζει εξωπραγματικός αλλά και τόσο τραβηγμένος που πολλές φορές σε κάνει να αμφισβητείς την ύπαρξή του.
Όχι δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας ούτε μυθιστόρημα εικονικής πραγματικότητας, ο κόσμος αυτός δυστυχώς είναι υπαρκτός.
Ένα αληθινό και ζωντανότατο θρίλερ που μας αναγκάζει αναπόφευκτα να συμμετέχουμε, είτε ως κομπάρσοι είτε ως απλοί θεατές.

Και όλα αυτά μέσα από μια τετραδιάστατη προβολή μιας και η τρισδιάστατη δεν αρμόζει πια για τόσο βάθος. 4D λοιπόν, με τα 4 "Δ" που ακούμε να επαναλαμβάνονται συνεχώς το ένα δίπλα στο άλλο. Διαφθορά, Διαφάνεια, Δικτατορία, Δημοκρατία. Οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς το πόσο αρμονικά καταφέρνουν να δένουν μεταξύ τους.

Και αν κάποιος αποφασίσει πως δεν θέλει να συμμετέχει σ' αυτή την κινηματογραφική παράνοια τι κάνει; πατάει πάλι το κουμπί για να αλλάξει κανάλι η απλά απενεργοποιεί την οθόνη; Δοκιμασμένο κι αυτό αλλά τελικά καταλήγω πως δεν αλλάζει και τίποτα αφού κατά βάθος γνωρίζω πως το θρίλερ εξακολουθεί να παίζεται και εκτός οθόνης.

Είναι όμως μια πολυποίκιλη και καλοστημένη παραγωγή, αυτό οφείλω να το παραδεχτώ.
Βίντεο, σκάνδαλα, ψέμματα, μαχαιρώματα, πλοκές, εγκλήματα, απάτες, εξουσία και βρωμιά σε ένα πολυμορφικό σενάριο με πρωταγωνίστρια ποίαν άλλη από την εθνική μας σταρ, την ίδια την Διαφθορά.

Δράση και δράμα αλλάζουν θέση διαδοχικά σαν να πηδάμε από επικίνδυνα μπαλκόνια πάνω στο εθνικό πένθος για τα χαμένα ράσα και εναλλακτικά από τις σταυροφορίες του θρόνου πάλι πίσω στις κατηγορίες και στις δακρύβρεχτες απολογίες.

Και παρόλο που δεν με αγγίζουν τα μπαλκόνια όπως δεν με στεναχωρούν τα ράσα δεν παύω να τους αναγνωρίζω την σημαντικότατη συνεισφορά τους στην καθημερινή μας ταινία τρόμου. Άλλωστε είναι χάρη σε τέτοιους πρωταγωνιστές όπως και σε πολλούς άλλους που το εφιαλτικό αυτό σενάριο παραμένει δυνατό.

"Ανακαλύψτε τις Αισθήσεις σας" μας προβάλει ως διαφημιστική καμπάνια η Εθνική εταιρεία παραγωγής. Εύστοχη καμπάνια αφού πράγματι ανακαλύπτω όλο και πιο έντονα την αίσθηση της ντροπής.

Μια ντροπή που με κυριεύει κάθε φορά που θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια και την χαρακτηριστική δήλωση / ερώτηση από τους ενθουσιασμένους ξένους συμμαθητές μου "θα πρέπει να είσαι πολύ περήφανος που είσαι Έλληνας ε;" και εγώ τους απαντούσα καταφατικά.

Η ίδια ντροπή που μου κόβει τα πόδια όταν ακούω την έκφραση "Ελλάδα λίκνο του Πολιτισμού" γιατί αν τελικά γεννήθηκε εδώ ο πολιτισμός πολύ φοβάμαι πως εδώ αργοπεθαίνει.

52 πλοηγήσεις:

iLiAs είπε...

..αργοπεθαίνει?...είσαι πολύ καλός...εχει θαφτεί ηδη..έχει γίνει η κοινωνία μας μπουρδέλο, η χώρα μας πάει κατά διαόλου.

..κι αυτοί οι λίγοι καλοί που έμειναν, προσπαθούν να τους φθείρουν.

Καλή σου μέρα :)

Roadartist είπε...

Καλημέρα Axis mundi :) το κείμενο σου καλύπτει όλα όσα θα ήθελα να πω και εγώ. Δεν υπάρχει κάτι να συμπληρώσω. Δυστυχώς έτσι είναι. Πάντα έτσι είμασταν. Κωμικοτραγικό κράτος..Τα παραδείγματα χιλιάδες..
"γλυκειά πατρίδα είσαι γλυκειά φυλακή" που λεει και το τραγουδάκι..συνέχεια μας πληγώνει και τη πληγώνουμε..
Δεν ξερω τι οφελεί να κάνουμε, με το να κλείσεις τη τηλεόραση, όντως δε σταματάει το θρίλερ..
Η κραυγή νομίζω ο πιο κατάλληλος πίνακας .. καλημέρα..

Axis Mundi είπε...

@ilias, δεν είμαι "καλός" αλλά προσπαθώ να κρατάω έστω ένα μικρό ίχνος αισιοδοξίας στηριζόμενο σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που ακόμα σκέφτεται, που ακόμα επιθυμεί και που συνεχίζει να ελπίζει. Υπάρχουν ακόμα πολεμιστές που εναντιώνονται στην όλη παράνοια και που ακόμα προσπαθούν για μια αλλαγή. Το να πω πως όλα τελείωσαν σημαίνει πως και εγώ ο ίδιος έχω τελειώσει. Δεν θα τους δώσω αυτή τη χαρά ;) Καλή σου μέρα.

Axis Mundi είπε...

@roadartist, Αγαπητή καλλιτέχνιδα του δρόμου αυτή τη φορά δεν ξέρω αν χαίρομαι που κι εσένα σε καλύπτουν αυτά που έγραψα αλλά σίγουρα χαίρομαι που συμφωνείς. "γλυκιά πατρίδα είσαι γλυκιά φυλακή" αλλά μέχρι πότε θα μας κρατάει φυλακισμένους; Όλα πλέον μου προκαλούν αηδία και κυρίως η αδιαφορία που επικρατεί σε πάρα πολύ κόσμο. Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη πολλών να κλείσουν τα μάτια γιατί ίσως έτσι να είναι και πιο ανώδυνο αλλά ποιο το κόστος αυτού του συμβιβασμού;
Ο πίνακας του Munch ήταν η μόνη εικόνα που ήρθε στο μυαλό μου την ώρα που το έγραφα. Καλή σου μέρα και ευχαριστώ.

rain είπε...

Αν και εγώ κάπως έτσι νοιώθω συνιστώ ψυχραιμία. Μια βόλτα αν κάνεις θα δεις πόσοι είμαστε που κρατάμε ακόμα γερά. Αισιοδοξία παιδιά και θα επιβιώσουμε και ίσως κάνουμε και κάτι. Ασχετο αλλά ο πίνακας που έχεις βάλει είναι αγαπημένος και χαραγμένος στη μνήμη μου και αν δεν απατώμαι τον είχα δει στο βιβλίο της Κοινωνιολογίας, έχει περάσει κι ένας αιώνας βέβαια, τέλος πάντων. Αυτά. Καλησπέρα σου

afrodiet είπε...

"Κάλλιο να γίνουμε όλοι μετανάστες" ...

Dr_MAD είπε...

Παπαπα...
Εγώ, γιατί πιστεύω ότι όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί?
Να το κλείσω δλδ το μπλογκάκι μου μού λες έμμεσα. Ωχ!

Καλησπέρες ;-)

ΩΣΗΕ είπε...

Μακάρι να είχες άδικο. και να μην οδεύαν όλα να γίνουν ότι λέει το υπέροχο τραγούδι που μας έβαλες. Και θα ταίριαζε ο τίτλος, ναι.
καλό σου βράδυ

Surrealist είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!Το τραγούδι για σένα, είναι το πρώτο αγαπημένο μου! Αυτό και τα γιασεμιά. Νομίζω η σκόνη στα γιασεμιά το άρωμα δεν κλέβει!

Λίκνο και λίκνισμα αέναο, σε μια προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο...

Λίκνο μόνο... έτσι απαλά και όχι αγριεμένα, τα άγρια αλλάζουν και τότε πάλι ο κάθε περήφανος για τον εαυτό του, περήφανος θα είναι και για τον τόπο του!

Σ΄ευχαριστώ πολύ!

Axis Mundi είπε...

@rain, ψυχραιμία πάνω απ' όλα αλλά μερικές φορές αναπόφευκτα ξεσπάμε :) Συμφωνώ μαζί σου πως ελπίδα υπάρχει και όπως είπα και πιο πάνω διατηρώ την αισιοδοξία μου για το μέλλον όσο μπορώ. Άλλωστε όλοι οι τροχοί αργά η γρήγορα γυρίζουν. Ο πίνακας είναι επίσης πολυαγαπημένος μου και μπορεί και να τον είχες δει πριν κάποιους μήνες όταν είχε φιλοξενηθεί σε έκθεση στην Αθήνα :) Την καλημέρα μου :)

Axis Mundi είπε...

@afrodiet, λεπτό το ζήτημα αυτό της μετανάστευσης και σου μιλώ από προσωπική εμπειρία :)) Αν και για να είμαι ειλικρινής πολλές φορές νιώθω μετανάστης στην Ελλάδα. Καλημέρα και καλώς ήρθες.

Axis Mundi είπε...

@mad, ποιο να κλείσεις madένιε;;;; :)) Φυσικά και μπορεί να ανατραπεί το όλο σκηνικό δεν είπα ποτέ το αντίθετο. Μέχρι τότε όμως μπορούμε να εκφράζουμε την αντίθεση ή την αγανάκτησή μας δεν συμφωνείς; :)
Καλή σου μέρα

Axis Mundi είπε...

@ωσηε, πάντα με την ελπίδα και την γνώση πως η "σκόνη" καθαρίζεται :) αισιοδοξία λοιπόν και επιμονή. Συμφωνώ για τον τίτλο ;) Πολύ καλημέρα!

Axis Mundi είπε...

@surrealist, Εκτός από το να σ' ευχαριστήσω γι' αυτές τις λέξεις, θα υποκλιθώ στο νόημα και στην ομορφιά τους :) Σου εύχομαι μια καλή μέρα και έναν ακόμα καλύτερο μήνα.

KitsosMitsos είπε...

Σωστός. Απλώς, σωστός!

Axis Mundi είπε...

@kitsomitsos, δυστυχώς απλά δυστυχώς. Θα προτιμούσα να μην είχα δίκιο για το συγκεκριμένο πάντως :)
Σ' ευχαριστώ :)

Side21 είπε...

Καλό σου μήνα φίλε ... αλλά ...
αν νομίζεις πως μπορείς να τη γλυτώσεις πατώντας κάποιο κουμπί είσαι γελασμένος ...
Βρίσκεσαι στη μέση της σκηνής και είσαι λάθος αν αισθάνεσαι απλώς θεατής. Δεν σε γλυτώνουν ούτε μπαλκόνια, ούτε ράσα με τρισάγια, ούτε ρομαντικές επικλήσεις αθωότητας. Το μόνο θετικό στην περίπτωση ότι ο πάτος πια δεν είναι μακρυά.
Κι όπως έγραψα κάπου αλλού ..
"Τα καλύτερα λουλούδια φυτρώνουν στην κοπριά..."
... Αρκεί νά χεις τη διάθεση της συμμετοχής στην καλλιέργειά τους.

Axis Mundi είπε...

@side21, Αν ξαναδιαβάσεις πιο προσεκτικά θα δεις πως δεν πιστεύω πως γλιτώνει κανείς με το πάτημα ενός κουμπιού. Λέω το ακριβώς αντίθετο. Ωστόσο, πιστεύω πως η καλλιέργεια των λουλουδιών μπορεί να γίνει σε πολλά εδάφη, εκτός από χωματερές. Η δε διάθεση είναι στο χέρι μας. Καλώς ήρθες και καλό σου μήνα

πνευμα είπε...

και εγώ θα προτιμούσα να μην είχες δίκιο...

Επειδή όμως αποκλείεται να ξυπνήσω στον ύπνο μου μέσα στον ιδρώτα και να φωνάξω "Ευτυχώς εφιάλτης ήταν...", θα πρέπει να σώσουμε ότι έχει απομείνει και να χτίσουμε την Ελλάδα μας απο τις στάχτες της.

Το κάναμε κάποτε , μπορούμε ξανά!

Το χρωστάμε τουλάχιστον στα παιδιά μας!

Angel Vs Life είπε...

nomizo oti exei idi pethanei...

kat. είπε...

εν τω μεταξύ, πιο αντιπροσωπευτικό πίνακα δεν θα μπορούσες να βάλεις..

Axis Mundi είπε...

@πνευμα, και βέβαια μπορούμε και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα το κάνουμε. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι το τι άλλο περιμένουμε να δούμε για να καταλάβουμε πως αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δυστυχώς όμως, είμαι σίγουρος πως θα δούμε πολλά ακόμα. Και ναι, το χρωστάμε στο μέλλον γενικότερα.

Axis Mundi είπε...

@angel vs life, όχι ακόμα, αλλιώς εμείς οι ίδιοι θα είχαμε παραδώσει τα όπλα. Μπορεί αυτή την στιγμή να μιλάμε για τον πολιτισμό στον παρελθόντα αλλά είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα αναφερόμαστε και πάλι στο παρόν.

Axis Mundi είπε...

@kat., κι εγώ πιστεύω πως ο συγκεκριμένος αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που ένιωθα μέσα μου εκείνη την στιγμή :)

If...ιγένεια είπε...

Τα είπες όλα..

an205 είπε...

ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΕ ΜΑΛΑΚΑ
ΚΟΨ' ΤΗΝ ΜΟΥΦΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ
ΜΗ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΑΦΟΡΜΗ
ΡΕ ΘΑ ΣΕ ΠΑΩ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΣΥΓΚΟΠΗ....
(MINERVA)

Axis Mundi είπε...

@if.. ιγένεια, δυστυχώς, και νομίζω θα συμφωνήσεις, υπάρχουν και τόσα άλλα που δεν είπα. Και πόσα ακόμα που θα δούμε και θα βιώσουμε.

Axis Mundi είπε...

@an205, ομολογώ πως το συγκεκριμένο τραγούδι δεν το ήξερα. Σκληρά λόγια αλλά το νόημα δυστυχώς δεν απέχει από την πραγματικότητα. Όσο για τα Εξάρχεια είναι και στην επικαιρότητα μετά το χτεσινό φιάσκο. Και πάνω σ' αυτό θέλω να πω πως ελπίζω ο κόσμος να παρατήρησε στα πλάνα την απροκάλυπτη πλέον συνεργασία μπάτσων και χρυσαυγητών εναντίων άλλων. Σ' ευχαριστώ για την μουσική σου παρένθεση και καλώς ήρθες.

Ανώνυμος είπε...

αργοπεθαινει και προσπαθει ταυτοχρονα να σκοτωσει οποιον προσπαθει να αντισταθει...

πατα αυτο το ρημαδιασμενο κουμπι...φυλαξε τα νωτα σου...εμεις τους επιτρεπουμε...
τους δινουμε χωρο κι οταν αντιληφθουμε το λαθος ειναι πια πολυ αργα...

Haris είπε...

Εμένα όλα αυτά μ' αρέσουν. Ξέρεις γιατί; Επειδή μέσα απ' όλα αυτά κυοφορειται κάτι συναρπαστικό. Είναι ίσως, η κατάλληλη εποχή για μια δυνατή ψυχή. Αυτό το πιστεύω τόσο δυνατά, που σχεδόν απολαμβάνω την κατάντια μας. :)

Λακων είπε...

Το θέμα είναι ότι δώσαμε τα πάντα στους άλλους και δεν κρατήσαμε τίποτα για εμάς.

Miga είπε...

άργησα, με συγχωρείς!!!
έντονη και σε μένα η αίσθηση της ντροπής...
θα είμαι και πάλι εκτός θέματος!!!
πέρασα πεταχτά από το βλογ (?) και σημειώνω τα παρακάτω( μη φανταστείς αν καθίσω να σχολιάσω την έβαψες):

Munch: τον είχα διαλέξει στο προηγούμενο ποστ μου (ελληνικά άψογα!!), αλλά τον προσπέρασα, γιατί ήξερα ότι θα τον δω εδώ!!
Μουσική: ωραία κομμάτια-γνωστά δεν το συζητάμε (αλλά θυμάμαι και κάτι χορευτικά δικά "σας" τρομερά, γιατί εγώ ήμουν μωρό και δε με χορεύατε!!!)
places: σταματάει η συνεργασία με τα γραφεία ... από δω και το εξής πληροφορίες για αποδράσεις "axis mundi travel LTD"!!!

αυτάααα, αν παρατηρήσω κάτι άλλο θα το αναφέρω...
καλημέρα!

Surrealist είπε...

Καλή εβδομάδα :}!

Axis Mundi είπε...

@in the sky, Μπορούμε όμως να αντισταθούμε, ειλικρινά το πιστεύω. Γιατί όσο κι αν πατηθεί το κουμπί δεν θα αλλάξει τίποτα. Το κουμπί που πρέπει να πατάμε μέσα μας είναι αυτό της αντίληψης και όχι της αδιαφορίας. Καλώς ήρθες στην γειτονιά μας και καλημέρα

Axis Mundi είπε...

@haris, ίσως το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο σχόλιο που διάβασα :) Περιμένουμε λοιπόν τον "μεσσία". Αν και νομίζω πως δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου αλλά όλων μας για να αλλάξουμε τα πράγματα. Αισιόδοξες καλημέρες και καλώς ήρθες :)

Axis Mundi είπε...

@λακων, πολύ σωστό αυτό που λες αλλά πιστεύω πως την ελπίδα ακόμα την κρατάμε. Αν την δώσουμε κι αυτή... :)
Καλημέρα λάκων!

Axis Mundi είπε...

@miga, migούλα καλημέρα. Όλα τα άσχετα είναι και λίγο σχετικά!
Λοιπόν, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και παρατηρώ :
1. Την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να διαλέξω άλλο πίνακα για να μην παρουσιάσουμε την ίδια γκαλερί.
2. Χαίρομαι που σου άρεσε η μουσική αλλά γιατί δεν σε χορεύαμε;;; Εμείς δηλαδή είμαστε τόοοοσο μεγάλοι;; :)
3. Με μεγάλη μας χαρά να σας ταξιδέψουμε και σε πολλά άλλα μέρη. Αλλά παρακαλώ όχι ταμπέλες για το περιεχόμενο του άξονα :)))

Axis Mundi είπε...

@surrealist, καλή μας μέρα και καλή εβδομάδα! Την νιώθω, θα είναι πολύ καλή!

? είπε...

μάλλον έχει πεθάνει ηδη..

Haris είπε...

Και όμως, είναι θέμα ενός και μόνο ανθρώπου. Οι πολλοί, μόνο ζημιές κάνουνε.

Καλώς σε βρήκα.

Dr_MAD είπε...

Χρόνια Πολλά για χτες (αν δεν κλανω λάθος). Και καλή εβδομάδα ;-)

tovenito είπε...

η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι τη διαφθορά τη συντηρούμε και την προάγουμε εμείς σαν πολίτες. με τη λογική ότι και οι άλλοι τα ίδια κάνουν, πέφτουμε και εμείς σε αυτή την παγίδα με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Axis Mundi είπε...

@νικος κ., δεν έχει πεθάνει αλλά και να είχε μπορεί να αναγεννηθεί! Αισιοδοξία.

Axis Mundi είπε...

@haris, τώρα με προκαλείς να ρωτήσω αν έχεις κάποιον συγκεκριμένο υπόψη σου γιατί πολύ θα μ' ενδιέφερε να μάθω ;)

Axis Mundi είπε...

@mad, κατ' αρχήν γέλασα πάρα πολύ με τον αναγραμματισμό του σχόλιου σου, κατά δεύτερον σ' ευχαριστώ πολύ αλλά δεν γιόρταζα χτες :))) κατά τρίτον, οι ευχές είναι πάντα δεκτές

Axis Mundi είπε...

@tovene592, συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες γι αυτό και με ενοχλεί πιο πολύ η αδράνεια του κόσμου. Άλλα ξαναλέω στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Ακόμα και οι λίγοι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Σ' ευχαριστώ και καλώς ήρθες στην παρέα.

Sotona Dos είπε...

Δεν μου λες?
Θα εχουμε κανενα παρτακι
για την βαφτιση?
κανενα happening τιποτα παιζει?

Δεν μας ειπες τι σημαινει
το νεο ονομα.

Axis Mundi είπε...

@stereotype, μπα, λέω απλά να κάνω εγκαίνια και να σπάσω το μπουκάλι σαμπάνιας στην πλώρη :))
Το όνομα είναι η λατινική μετάφραση του κοσμικού άξονα = axis mundi. Έλα τώρα stereotype, μην περιμένεις να κάνω και ολόκληρη ανάρτηση για να δηλώσω την αλλαγή ψευδώνυμου. Αν δεις πιο πάνω εν τω μεταξύ, μου ευχήθηκαν και χρόνια πολλά :) αυτό που το πας; :))
Καλημέρες!

konstantinos είπε...

Κάποιος σήκωσε την κουβέρτα κι αποκαλύφθηκε το όργιο που συντελούνταν κάτω από τα σκεπάσματα...
Στην τηλε-δημοκρατία μας όλα αλέθονται και γίνονται ένας εύπεπτος μεν χυλός που σου καίει το στομάχι δε...
Κι όσον αφορά στον πολιτισμό, όπου και να γεννήθηκε, δε νομίζω να έχει καταλήξει να είναι και κάτι καλό...Αντιθέτως, αν πράγματι από εδώ ξεκίνησε, μήπως εμείς είμαστε το μέλλον του; Η γονιδιακή απόδειξη της κατάντιας προς την οποία πορεύεται η οικουμένη;...

Axis Mundi είπε...

@konstantinos, Συμφωνώ σε όσα λες. Σε ότι αφορά την κατάληξη του πολιτισμού, θα πω απλά πως στην θεωρία ο πολιτισμός δεν μπορεί να μην είναι καλό. Στην πράξη δυστυχώς αλλάζουν τα πράγματα. Και ναι, μπορεί να είμαστε εμείς το μέλλον του όσο εξωπραγματικό κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο, το πιστεύω.

patsiouri είπε...

Kαληνύχτα...

Axis Mundi είπε...

@patsiouri, καλησπέρα patsiouri :)