30/11/08

κοκκινο κορδελακι


1η Δεκεμβρίου 2008 και η παγκόσμια ημέρα κατά του Aids "πενθεί" τα εικοστά της γενέθλια με ένα ρεκόρ προσβεβλημένων από τον ιό ανθρώπων.

Πέρυσι την ίδια εποχή, θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συζήτηση παιδιών του γυμνασίου μέσα στο λεωφορείο που αναρωτιόντουσαν τι ήταν το "γελοίο" κόκκινο κορδελάκι που έβλεπαν πάνω σε κάποιους συνεπιβάτες. "δεν ξέρω ρε μ.. κάποιο διαφημιστικό θα είναι" ήταν η απάντηση του θαρραλέου που επιχείρησε να δώσει μια εμπνευσμένη απάντηση στην απορία τους.

Ήταν ολοφάνερο πως τα παιδιά αυτά είχαν πέσει για ακόμη μια φορά θύματα της παιδείας και της ελλιπής ενημέρωσης. Δύο από τα πιο γνωστά φαινόμενα που μας προσφέρονται εδώ και χρόνια εντελώς δωρεάν.

Πως να ενημερωθούν άλλωστε όταν ο στρουθοκαμηλισμός της πολιτείας παίρνει σάρκα και οστά σε ένα τόσο "ταμπού" θέμα. Ζωντανό παράδειγμα πως οι όποιες κινήσεις ενημέρωσης έγιναν μέχρι σήμερα προφανώς δεν ήταν αρκετές αλλά ούτε και σωστές. Η δημοφιλέστερη μέχρι στιγμής και κατά την γνώμη μου η χειρότερη κίνηση που επικρατεί παντού είναι ο φόβος. Μια κίνηση με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνία μας, της οποίας το αποτέλεσμά είναι η δημιουργία της περίφημης άρνησης του "δεν θέλω να ξέρω" και του "δεν θέλω να με αφορά". Και έτσι, η κοινωνία συνεχίζει να σιωπά και να μην θέλει να βλέπει και κατ' επέκταση να μην ενημερώνεται.

Τρομοκρατημένη, θα γυρίσει το κεφάλι και θα τρέμει αν χρειαστεί να εκφωνήσει την λέξη Aids. Πόσο μάλλον να έρθει σε επαφή η ακόμα και να συναναστραφεί με φορείς του ιού.

Και αυτός ο φόβος μεταλλάσσεται σε διάκριση, σε ρατσισμό, που πολλές φορές θυμίζει μίσος.
Το Aids όμως δεν θα κάνει διακρίσεις σε κανέναν, κυρίως σε αυτούς που το αγνοούν.

1η Δεκεμβρίου 2008, Παγκόσμια ημέρα Άγνοιας

Αφιερωμένο σε ένα φιλικό πρόσωπο και στον αγώνα του να επιβιώσει μέσα στην σημερινή κοινωνία.

Support World AIDS Day

9 πλοηγήσεις:

Laplace είπε...

καλημερα!καλο μηνα!δεν υπαρχει χειροτερο,απο το να μην προφυλάσσεσαι ενω ξερεις τους κινδυνους..

kalynama είπε...

Μακάρι του χρόνου την ίδια μέρα να μπορούμε να χαμογελάσουμε για τη μείωση των θυμάτων της άγνοιας...

Καλή σου μέρα ταξιδευτή :-))) και καλό μήνα

musicbug είπε...

Na sou pw tin alitheia eimai antithetos me ayti tin imera, pou tote oloi ksafnika forame ta kordelakia, milame kai thymomaste gia to AIDS klp, o skopos einai na yparxei mia synexis prolipsi, enimerwsi klp giati einai poly krima na ayksanontai, opws diavasa se ena arthro, ta krousmata HIV stin Ellada sto diplasio!
Kalo mina!!!

tovenito είπε...

από όλα όσα διάβασα κρατάω την αφιέρωση...

PN είπε...

Αρχίκα καλώς σε βρήκα. Σε μια ιδιαίτερη μέρα, αν και δεν είμαι των παγκόσμιων ημερών. Ο αγώνας για την ενημέρωση κατά του HIV πρέπει να είναι καθημερινός. Είναι αδιανόητο, στις μέρες μας, ζευγάρια να θεωρούν ότι το προφυλακτικό είναι μια πολυτέλεια ή ένα περιττό έξοδο ή εμπόδιο! Ακόμα πιο τραγικό είναι ότι η πλεοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το AIDS αφορά μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Τόσο στρουθοκαμηλισμός;

Το θέμα της κοινωνικής περιθωριοποίησης είναι αρκετά δύσκολο και δεν νομίζω ότι δουλεύεται από τη μια μέρα στην άλλη. Και όχι μόνο για τους φορείς, αλλά και για άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα ή κοινωνικές ομάδες. Είμαστε πολύ πιο πουριτανική και συντηρητική κοινωνία από ότι θέλουμε να δηλώνουμε.

Ωραία...πρώτη φορά...με σεντόνι!! Τέλεια!!!

patsiouri είπε...

Να'ναι καλά το φιλαράκι σου και να περάσουν όλα....
Ευτυχώς ένα δικό μου πρόσωπο τα πάει πολύ καλά.
Εκδηλώθηκε πολύ νωρίς και είχε πολύ μεγάλη στήριξη...
Και φράγκα βεβαίως βεβαίως...

πνευμα είπε...

και είναι τόσο δύσκολος και άνισος αυτός ο αγώνας...

iLiAs είπε...

ενημερωση ενημέρωση !!

Καλο σαββατοκύριακο :)

Λακων είπε...

Το θέμα είναι πως νομίζουμε ότι το AIDS είναι κάτι σαν τον πόλεμο του Ιράκ. Κάπου μακριά μας που δεν μας αφορά.
Κάποια στιγμή όμως ίσως και να μας χτυπήσει την πόρτα.
Ας μην το ξεχνάμε..