30/11/08

κοκκινο κορδελακι


1η Δεκεμβρίου 2008 και η παγκόσμια ημέρα κατά του Aids "πενθεί" τα εικοστά της γενέθλια με ένα ρεκόρ προσβεβλημένων από τον ιό ανθρώπων.

Πέρυσι την ίδια εποχή, θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συζήτηση παιδιών του γυμνασίου μέσα στο λεωφορείο που αναρωτιόντουσαν τι ήταν το "γελοίο" κόκκινο κορδελάκι που έβλεπαν πάνω σε κάποιους συνεπιβάτες. "δεν ξέρω ρε μ.. κάποιο διαφημιστικό θα είναι" ήταν η απάντηση του θαρραλέου που επιχείρησε να δώσει μια εμπνευσμένη απάντηση στην απορία τους.

Ήταν ολοφάνερο πως τα παιδιά αυτά είχαν πέσει για ακόμη μια φορά θύματα της παιδείας και της ελλιπής ενημέρωσης. Δύο από τα πιο γνωστά φαινόμενα που μας προσφέρονται εδώ και χρόνια εντελώς δωρεάν.

Πως να ενημερωθούν άλλωστε όταν ο στρουθοκαμηλισμός της πολιτείας παίρνει σάρκα και οστά σε ένα τόσο "ταμπού" θέμα. Ζωντανό παράδειγμα πως οι όποιες κινήσεις ενημέρωσης έγιναν μέχρι σήμερα προφανώς δεν ήταν αρκετές αλλά ούτε και σωστές. Η δημοφιλέστερη μέχρι στιγμής και κατά την γνώμη μου η χειρότερη κίνηση που επικρατεί παντού είναι ο φόβος. Μια κίνηση με σοβαρότατες επιπτώσεις στην κοινωνία μας, της οποίας το αποτέλεσμά είναι η δημιουργία της περίφημης άρνησης του "δεν θέλω να ξέρω" και του "δεν θέλω να με αφορά". Και έτσι, η κοινωνία συνεχίζει να σιωπά και να μην θέλει να βλέπει και κατ' επέκταση να μην ενημερώνεται.

Τρομοκρατημένη, θα γυρίσει το κεφάλι και θα τρέμει αν χρειαστεί να εκφωνήσει την λέξη Aids. Πόσο μάλλον να έρθει σε επαφή η ακόμα και να συναναστραφεί με φορείς του ιού.

Και αυτός ο φόβος μεταλλάσσεται σε διάκριση, σε ρατσισμό, που πολλές φορές θυμίζει μίσος.
Το Aids όμως δεν θα κάνει διακρίσεις σε κανέναν, κυρίως σε αυτούς που το αγνοούν.

1η Δεκεμβρίου 2008, Παγκόσμια ημέρα Άγνοιας

Αφιερωμένο σε ένα φιλικό πρόσωπο και στον αγώνα του να επιβιώσει μέσα στην σημερινή κοινωνία.

Support World AIDS Day

18/11/08

Ναι, μπορούμε / yes we can! (part I)

Και μην ακούσω πως οι κλιματολογικές αλλαγές εξαρτώνται μόνο από τις βιομηχανίες και τις πολιτικές ηγεσίες!
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορούμε να συνεισφέρουμε εμείς οι ίδιοι!!!
Έτσι, για να αλλάξει και λίγο η διάθεση μιας συννεφιασμένης Τρίτης.


10/11/08

Καθαρή Διαδικτυακή Δημοκρατία ;;

Φαίνεται πως όσο περνούν τα χρόνια ο όρος "δημοκρατία" απομακρύνεται όλο και πιο μακριά από την λέξη "ελευθερία" ενώ και οι δύο λέξεις αποκτούν καινούργιες έννοιες που ακόμα και ο "ανατρεπτικός..." Κος. Μπαμπινιώτης θα δυσκολευόταν να ανέλυε. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι τα νέα μέτρα για την φίμωση και την λογοκρισία του διαδικτύου στην Αυστραλία με την ονομασία Clean Feed. Με λίγα λόγια, όλα τα δεδομένα στο ίντερνετ θα "φιλτράρονται" από κρατικές υπηρεσίες και μόνο αν κριθεί "καθαρό" και "κατάλληλο" το περιεχόμενό τους, θα επιτρέπεται να φτάσουν στα τερματικά του όποιου κοινού χρήστη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του περίφημου και "δημοκρατικότατου" Κινέζικου μοντέλου διαχείρισης δεδομένων διαδικτύου με απώτερο σκοπό την ελεγχόμενη πρόσβαση στην ελεύθερη πληροφόρηση.
Ποια χώρα έχει σειρά;;

Για περισσότερες πληροφορίες & για το λογότυπο ένδειξης διαμαρτυρίας επισκεφθείτε το : http://nocleanfeed.com/


No Clean Feed - Stop Internet Censorship in Australia